středa 9. listopadu 2016

kříž u Hrdlořez

Nový kříž u Hrdlořez postaven jest u silnice blízko cihelny Tarantíkovi na místě kdež byl kočí z mlýna Šubrtova zavražděn.

kříž u Hrdlořez

Tento kočí Jan Hyka vezl melivo svého pana J. Pazderníka do Boleslavi dne 22. prosince 1897. Když se vracel domů, dohonil ho na silnici u Hrdlořez jakýsi trhan, Các.
Zdobinský 21 roku star a myslel, že Hyka veze véce peněz sebou, které měl v tašce domu za melivo sebou přivezti, dohoniv ho počal s ním hádku, leza mu na vůz do vytrachu,  aby se svezl. Hyka ho nechtěl na voze nechati i hádali se.
Zdobinský maje těžkou surovou hůl, kterou si z olšového keře před tím uříznut měl, udeřil ho po zadu silně do hlavy a když na zem padl, tloukl ho tou holí,  dav mu asi 14 ran až mu hoření celou lebku roztloukl. Pak ho ještě nožem pobodal a pořezal,  až se z něho krev lila a oděv mu zbarvila. Poté ho táhl do vedlejšího příkopu u silnice, utrhl z něho tašku s penězi, které vybral a k sobě vzal, přičemž si pokrvavil oděv i peníze. Po tomto vražedném skutku do lesa odešel, aby se skryl. Kam s vozem jel sám po silnici dále, až cestař vida známý povoz a kočího. Jel s povozem až do mlýna, kdež jej odevzdal a řekl že se kočí ztratil, aby ho šli hledat. Dva domácí lidé ze mlýna šli po silnici a tom místě kde byl Hyka zabit do něčeho kopli, jako do klobouku, ale nevšímali si toho neb byl již večer a šli dále po Hykovi. Nic nenalezli. Až druhý den ráno teprv byl skrvavený Hyka ve příkopě nalezen zabitý a ztuhlý. Po čemž byl dopraven k lékařskému ohledání a po kamsi na hřbitov v Debři při mostě lidu pohřben. Na tom místě kde byl zabit postaven kříž. Zdobinský šel 2 den do Bělé, když si koupil nové šaty a jiné věci a pak kupoval i hodinky, které chtěl zaplatit pokrvavenými a pošmoulenými penězi, tam byli přítomni lidé, kteří právě o vraždě té mluvili a měli hned Zdobinského v podezření. Zavolali četníka a Zdobinský byl zatknut a uvězněn.

Žádné komentáře:

Okomentovat